-
Kabanosy Kurpiowskie Wieprzowe
Wysyłka | w każdą środę |
Cena przesyłki | 24 |
Dostępność | 2 kg |
Nr. tel: 503-610-357/ 503-913-203
Kabanosy kurpiowskie wieprzowe, wędzone, parzone, suszone. Do ich wyprodukowania używamy szynki wieprzowej, łopatki wołowej oraz niewielkiej ilości II wieprzowej której zadaniem jest złączenie mięsa wieprzowego i wołowego oraz poprawa soczystości i smaku kabanosów, które w innym przypadku byłyby suche i nie smaczne. Proces produkcyjny rozpoczynamy od odpowiedniego wytrybowania szynki wieprzowej, łopatki wołowej oraz II wieprzowej, po czym następuje zmielenie mięs, dodanie ziół i przypraw a następnie osadzenie farszu w cienkich jelitach. Po osadzeniu kabanosy wieszane są na 24h w chłodnym miejscu w celu "sklejenia" mięs oraz równomiernego przeniknięcia smaków. Kolejny etap to kilku godzinne wędzenie po którym następuje proces parzenia a następnie ostudzenia kabanosów. Wystudzone kabanosy wieszane są w przewiewnym i suchym miejscu na okres kilku dni, gdzie ulegają wysuszeniu i stają się kruche.
Gotowy produkt charakteryzuje się pikantnym i wyrazistym smakiem, który osiągamy dzięki odpowiedniej ilości dodanego świeżego pieprzu oraz kminku. Nasze kabanosy wbrew powszechnemu trendowi są bardzo chude, udział II wieprzowej nie przekracza 20% a ta i tak mała ilość tłuszczu "ucieka" dodatkowo z kabanosów podczas wędzenia i suszenia. Jak już wcześniej zaznaczyliśmy do wyprodukowania naszych kabanosów używamy tylko najlepszej jakości mięsa jakim jest szynka wieprzowa i łopatka wołowa, co ma ogromny wpływ na smak oraz wygląd gotowego wyrobu.
Produkowane przez nas kabanosy polecamy szczególnie jako element przekąski (jedząc je bezpośrednio bez dodatków najlepiej można wyczuć ich przepyszny smak), bądź żywność którą mogą Państwo zabrać udając się w podróż lub na wycieczkę.
Podana cena jest ceną brutto i dotyczy 1 kg produktu, waga całego pętka jest zmienna a orientacyjne przedziały wagowe zostały podane wcześniej, minimalna ilość do zamówienia to 100gram (przy dodawaniu produktu do koszyka ilość 0,05 oznacza 50 gram).
KABANOSY KURPIOWSKIE WIEPRZOWE z dodatkiem wołowiny
100g produktu gotowego powstało ze 170g mięsa.
Skład: szynka wieprzowa, II wieprzowa, łopatka wołowa, sól peklująca, czosnek, cukier, naturalne przyprawy i zioła.
Data ważności :2 tygodnie od dnia produkcji.
Produkt należy przechowywać w lodówce w temp. 2-8 stopni tak aby nie był szczelnie zamknięty (najlepiej wyłożony na talerzu bez przykrycia) wtedy jego termin do spożycia się wydłuży gdyż z biegiem czasu będzie się on jedynie coraz bardziej wysuszał).
- Producenci